Piernikowa Chata

I bake and taste

Wpis

sobota, 17 listopada 2012

Makowiec w cieście cytrynowym

 makowiec cytrynowy

Miód i cytryna to
doskonałe połączenie nie tylko do herbaty, ale także w cieście. Wyśmienite
połączenie ciasta cytrynowego z makiem skąpanym w miodzie, z dodatkiem bakalii
i chrupiących orzechów. Jest to alternatywa dla tradycyjnego świątecznego makowca.
Bo podobno święta bez maku obyć się nie mogą…
Makowiec ten pojawia się na moim wigilijnym stole wymiennie z tradycyjną struclą makową. Jednak ja lubię go o wiele bardziej. Aby go wykonać

trzeba zmielić mak w specjalnej maszynce do maku, lub trzykrotnie w maszynce do
mięsa. Widziałam też w sklepach gotowy mak mielony, jednak ja stawiam na
tradycję. Dla uzyskania ładnego cytrynowego koloru ciasta warto dodać do szafran lub kurkumę. Ze względu na zawartość cytryny nie powinny one mieć wpływu na smak ciasta, o ile nie przesadzimy z ich ilością. Ciasto można udekorować w dowolny sposób. Polać polewą lub lukrem, posypać pudrem. Wspaniale smakuje również bez dodatków.

makowiec cytrynowy

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300g maku
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • szklanka posiekanych bakalii i orzechów

Wykonanie:

Masa: Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do maku lub 3 razy przez maszynkę od mięsa. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić na sztywno, dodać do maku powoli mieszając.
Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeśli ciasto nie przywiera do patyczka jest gotowe. Studzić w uchylonym piekarniku.

makowiec cytrynowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piernikowachata
Czas publikacji:
sobota, 17 listopada 2012 22:42

Kanał informacyjny

Translate
Dołącz na Facebooku:

tortolandia.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Nie zgadzam się na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć w internecie lub publikacjach drukowanych, bez mojej zgody (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).